Projekt „Świetliczaki na tropie…kolorów świata ” zakończyliśmy barwnie i pysznie. Każda z drużyn wyczarowała za pomocą przyniesionych składników dania wybranych kuchni z różnych zakątków naszego globu. Włoscy eksperci uraczyli nas pizzą. Przedstawiciele kuchni brytyjskiej przygotowali jajecznicę na bekonie, kiełbaskach i pomidorach serwowaną z tostami. Kucharze francuscy, chcąc osłodzić nam życie, zafundowali całemu świetlicowemu teamowi croissanty. Z kolei Japonia dała nam możliwość skosztowania warzyw ze specjalnym makaronem i kokosowego mochi. Amerykanie kochają fast foody zatem nie mogło zabraknąć hamburgerów. Na deser zaś mistrzowie(a w zasadzie mistrzynie)kuchni rodem z Chin dali nam sposobność rozkoszowania się smakiem sajgonek. To była arcysmaczna konkurencja i wspaniała świetlicowa przygoda, a wiedza, którą zdobyli uczniowie na pewno nie pójdzie w las.